2011. szeptember 2., péntek

Használat

Miről szól a Field Target sportág?

Kedvenc sportunkat próbálom bemutatni pár mondatban. Hazánkban is egyre több lövész ismerkedik meg ezzel a remek szabadidős sportággal. A folyamatosan változó pályák és különböző célelhelyezések biztosítják a monotonítás mentes kihívást. A változó terepviszonyok, a változatos célok formája és a eltalálandó találati zónák mérete biztosítja, hogy ez a sport nem válik gépies robot lövészetté.

Jelenleg 2 irányvonala van a Field Target lövészetnek. A fő különbségeket foglalom össze az alábbiakban.


A klasszikus Field Target

FT csúcstechnikaA Field Target versenyek Angliából indultak hódító útjukra. A légfegyveres apróvad vadászatnak hagyománya van a ködös Angliában. Az ottani és sok más európai országban engedélyezett 16 Joule torkalati energiájú légfegyverekkel szabadon művelhető ez a vadászati forma. A Field Target versenyek technikája nagyon magas szintet képvisel

FT paralaxos távcsövekAz alkalmazott légfegyverek és céltávcsövek a csúcstechnikát képviselik. Az európai verseny légfegyver gyártók által készített versenypuskákat használjuk. Távcsövekben megszokott dolog az 50X-es nagyítás a pontos méréshez. A mérést a paralax hiba kiküszöbölésére tervezett optikai rendszerrel végezzük. A képen jól látható a hatalmasra növelt paralax kerék, mely segítséget nyújt a távolság mérésében. Erre nagy szükség is van, hogy a célok 7-50 méter közötti távolságát pontosan meg lehessen mérni. Főleg az 40-50 méter közötti mérésnél vannak kicsi eltérések az óriási keréken is.

FT ülõ testhelyzetA versenyző testhelyzete szabadon választott, kivéve a kötelezően előírt testhelyzetű pályákat. A legtöbbünk (szinte mindenki) által leggyakrabban használt testhelyzet az ülőpóz. Különböző ülési formák fedezhetők fel a lövők stílusai között. A fegyveren elhelyezhetők különböző formájú és méretű támasztó gombák is. Az alkalmazható ülőpárna mérete meghatározott magasságú lehet. Szinte mindenki apró hungarocell golyókkal feltöltött párnát használ, mely remekül veszi fel a terep hepehubáit, illetve a lövő alsófelének alakját és kényelmes megtámasztást biztosít.

FT Térdelõ testhelyzetA kötelező testhelyzetet előíró pályák 10-20% arányban szerepelnek álló és térdelő pályákat tartalmaznak. A pálya sorszámát tartalmazó táblán kerülnek feltüntetésre. A szabályos térdelő állás látható a képen. Az ülő párna ilyen lövő helyzetben csak a térd megtámasztását segítheti. A fegyverek agyon súlyozásának szabnak határt ezek a kötelező álló és térdelő pályák. Pontegyenlőség esetén sem ritka az álló pályán tartott a mindent eldöntő “szétlövés”.

Fontos előírás, hogy a versenyző nem használhatja megtámasztásra a terep adottságait, azaz nem támaszthatja például fához a fegyverét és a testét sem.




A Hunter Field Target

A Hunter Field Target nevében utal a vadászatra. Ezt a típusú versenylövészetet az apróvad vadászat ihlette. A használható felszerelés korlátozva van. A legjelentősebb előírás, hogy a fegyveren alkalmazott távcső nem lehet 10X-es nagyításnál nagyobb. Ezt az előírást a változtatható nagyítású távcsöveknél is be kell tartani, azaz maximálisan 10X-re állítható. A távcső paralax állítása is tiltva van, azaz a verseny elkezdésekor használt beállítással kell végig lőni az egész versenyt. Tiltottak a különféle támasztékok és kiegészítők felszerelése is a légfegyverre.

Hunter álló testhelyzetViszont előnyt jelenthet a lőállásból elérhető természetes támasztékok, tereptárgyak felhasználása, mivel a valós vadászatban is használja a vadász a terepadta lehetőségeket. A testhelyzetek szabadon választhatók az álló, térdelő és fekvő helyzetek között, viszont a FT-ben gyakori ülő testhelyzet tiltott. Az ülőpárnát csak a térde alátámasztására használja a versenyző. A távolságok mérése paralax segítségével nem mérhető, hiszen végig fix állásban kell lennie. Ezért a “vadásznak” nagyon jó távolság becsléssel kell rendelkeznie, hogy a 9 és 40 méter közötti távolságon felállított célokat a lövedék röppályályának figyelembe vételével leküzdhesse.

HunterFT erdõbenA megfelelő hangulat biztosítása érdekében a szervezők (mi is) erdőkben rendezik ezt a típusú versenyt. A pályákon változatosan a földön, fákon és bokrokon vannak elhelyezve a célok. Az értékelésben nem csak az eldölt célokért jár pont (3 pont), hanem a cél fémtestét ért találat is pontot ér (1 pont) A sportág elkezdésére a legalkalmasabb, hiszen nem igényel drága felszerelést és kategóriái között megtalálható a nyílt irányzékos kategória is. A koppanásért járó egy pont, pedig a fiatal versenyzőknek is sikerelményt nyújt.

A Hunter FT versenyken gyakori a fekvő testhelyzetű lövés is.

HunterFT fekvõ testhelyzet

Éjszakai Hunter FTA Hunter Field Target versenyek speciális ága az éjszakai verseny. Ezeken a versenyeken a lövők lámpát szerelnek a puskákra és sötétben próbálják teljesíteni a célok ledöntését. A fokozott óvatossági intézkedések miatt az autós láthatóságot növelő mellényt viselik. Sokszor a legnehezebb feladat a pályákon elhelyezett célok megtalálása a sötétban. A megfelelő puskalámpa nagymértékben megkönnyíti a megtalálást és a célzást is.




Az alkalmazott célok

Field Target célMindkét verseny típusnál állatfigurás előlappal ellátott bukócélokat alkalmazunk. A célokról bővebben lehet olvasni a technika oldalunkon.

Tartószerkezettel fára erősített cél látható a képen. Nagyon fontos a célok megfelelő működése, sok reklamálás és bosszúság kerülhető el a megfelelően felszerelt és ellenőrzött működésű célok alkalmazásával.
Az alsó képen látható, hogy ez a mókus tényleg valós élőhelyére került, azaz magasan a fára.

Pálya építésA versenyeket mindig megelőzi a pályaépítés, melyet a rendező egyesület tagjai végeznek. A pályaépítők felelősek a célkiosztási szabályok betartásért, valamint rajtuk múlik, hogy milyen hangulatos versenyt biztosítanak az indulóknak
Fontos a biztonságos lőirányok kijelölése, a lőállások megjelölése és szalaggal elválasztani a pályát a járható úttól. A végső aktus pedig pont az ellentét azaz a pályabontás.

Írta: Vicsotka Gyula

7,5J-os fegyverekre nem szükséges engedély!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése